Radosław Gumułka, prezes Grupy Gumułka został poproszony o komentarz dla programu "Trudny Rynek".

Najnowsze wydanie programu "Trudny Rynek" dotyczyło problemów, z jakimi w naszym regionie zmagają się inwestorzy. Czy jest to brak pieniędzy na rynku, brak projektów inwestycyjnych, czy może brak wykwalifikowanych pracowników?

- Zdecydowanie największym zagrożeniem jest niestabilność przepisów. Biznes musi być oparty na trwałych podstawach, a fundamentem prowadzenia jakiejkolwiek działalności są przepisy prawa - komentuje Radosław Gumułka, prezes Grupy Gumułka.

Zdaniem prezesa Grupy Gumułka sytuacja ta prowadzi do pewnego ryzyka, którego skali nie da się łatwo ocenić.

- Ryzyko ma swoją cenę. I to ryzyko jest obecnie kalkulowane przez przedsiębiorców. Zwiększają się problemy z prowadzeniem działalności, zwiększa się koszt mechanizmów zabezpieczających, rośnie cena kapitału. I z tego powodu biznes musi w tym momencie przeczekać, wstrzymać się i ocenić w którym kierunku te zmiany płyną - podkreśla Radosław Gumułka.

Trudny Rynek to czołowy program Telewizji Katowice o tematyce społeczno-gospodarczej. Jego najnowsze wydanie można obejrzeć tutaj.