W orzeczeniu z dnia 20 grudnia 2023 r. (sygn. akt I SA/Wr 811/22) Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w potwierdził, że podział spółki, który nie ma na celu unikania ani uchylenia się od opodatkowania, jest neutralny podatkowo bez względu na to, czy jest to pierwsza czy kolejna reorganizacja.

Jak wskazał Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej wydanej dnia 12 września 2022r. (sygn. 0111-KDWB.4010.31.2022.1.AZ), zgodnie z wprowadzonymi zmianami - w związku nowelizacją z dnia 29 października 2021 r. - neutralność podatkowa w ramach reorganizacji spółek dotyczy tylko pierwszej wymiany udziałów, podziału lub połączenia. W związku z powyższym, skoro dla spółki wnioskującej o interpretację będzie to kolejna reorganizacja, to nie będzie ona spełniać warunku określonego w art. 12 ust. 4 pkt 12 lit. a ustawy o CIT, w związku z czym nie transakcja nie będzie neutralna podatkowo.

WSA we Wrocławiu uchylił jednak ww. interpretację indywidualną wskazując, iż polski ustawodawca poprzez wprowadzenie nowych regulacji naruszył dyrektywę 2009/133/WE z 19 października 2009r., a organ interpretacyjny, jest zobowiązany do wykładni przepisów ustawy o CIT w świetle celów i brzmienia ww. dyrektywy.

Podobne stanowisko zostało wskazane m.on. orzeczeniu WSA w Olsztynie z dnia 28 kwietnia 2023 r., sygn. akt I SA/Ol 118/23.