Końcówka roku 2022 na warszawskiej giełdzie stała pod znakiem tzw. rajdu Świętego Mikołaja, który był kontynuowany na początku 2023 roku w ramach tzw. efektu stycznia. Oba te giełdowe zjawiska zostały potwierdzone na podstawie wieloletnich obserwacji i przejawiają się we wzrostach kursów akcji i indeksów giełdowych na przełomie grudnia i stycznia. Prawdopodobnych wyjaśnień tego zjawiska w literaturze przedmiotu pojawiło się wiele, ale obecnie można zaryzykować stwierdzenie, że jest ono przykładem samosprawdzającej się przepowiedni, bowiem inwestorzy w oczekiwaniu dodatkowych zysków w tym okresie kupują akcje i tym samym generują zwiększony popyt windujący kursy. W przypadku największych krajowych spółek ten zwiększony popyt pozwolił w analizowanym okresie wygenerować impuls wzrostowy, który wartość indeksu WIG20 podniósł o 11,9 proc. Dobra passa skończyła się jednak z początkiem drugiej dekady stycznia, kiedy to zarówno WIG20 jak i WIG weszły w fazę korekty wzrostów kontynuowaną przez cały pierwszy kwartał bieżącego roku. Jedynie indeksowi średnich spółek mWIG40 udało się kontynuować grudniowo-styczniowe wzrosty aż do pierwszej połowy marca, jednak w drugiej połowie miesiąca także ten indeks poddał się korekcie, odzyskując tym samych synchronizację z pozostałymi analizowanymi benchmarkami. Ostatecznie mWIG40 zakończył pierwszy kwartał z dodatnim wynikiem w wysokości 8,4 proc., WIG zyskał 2,0 proc., a WIG20 spadł o 1,9 proc.

W ujęciu sektorowym liderem wzrostów był indeks WIG-motoryzacja, który w pierwszym kwartale zwyżkował o 24,9 proc. Na drugim miejscu uplasował się indeks WIG-nieruchomości z dodatnim wynikiem 14,1 proc. Z kolei na drugim biegunie, wśród indeksów najmocniej tracących na wartości znalazły się WIG-paliwa ze stratą -8,7 proc. oraz WIG-odzież ze stratą -8,3 proc.

Warto odnotować także fakt, iż po sesji w dniu 17 marca 2023 r. miała miejsce rewizja roczna portfeli indeksów, w tym również analizowanych WIG20 i mWIG40. W wyniku tych zmian w indeksie WIG20 Alior Bank zastąpił CCC, natomiast udział spółki PKN Orlen został ograniczony do 15 proc. Z kolei w indeksie mWIG40 spółki: Biomed Lublin, BNP Paribas Bank Polska oraz CCC zastąpiły emitentów: Alior Bank, DataWalk i Mercator Medical.

Spośród innych statystyk, w połowie marca GPW w Warszawie opublikowała ciekawe dane odnośnie udziału inwestorów w obrotach instrumentami finansowymi na GPW w 2022 r. Zgodnie z nimi, krajowi inwestorzy indywidualni odpowiadali za 17 proc. obrotów na Głównym Rynku akcji GPW (-5 pp. rdr), natomiast krajowi inwestorzy instytucjonalni za 19 proc. (-2 pp. rdr). Udział inwestorów zagranicznych wzrósł o 7 pp. do 64 proc. i był historycznie rekordowym wynikiem. Z kolei na rynku NewConnect prym nadal wiedli krajowi inwestorzy indywidualni, których udział w obrotach wyniósł 84 proc.